3D-print av mänsklig vävnad – snart verklighet i vården

Inom bara några år kommer 3D-printad broskvävnad och hud att kunna användas på patienter i sjukvården. Det tror bioprinterföretaget Cellink, som i mitten av oktober berättade om sin verksamhet vid en lunchföreläsning på Norrlands universitetssjukhus som Innovation + bjudit in till.

Bioprintning skiljer sig egentligen inte så mycket från annan 3D-printning. Skillnaden är förstås att det som skrivs ut är mänsklig vävnad. Man använder ett biobläck som blandas med celler och skrivs ut i en 3D-skrivare. Bläcket består av olika biomaterial, som kan vara baserade på exempelvis nanocellulosa eller gelatin.

Företaget Cellink är ett av Skandinaviens första företag som tar fram skrivare och lösningar för att skriva ut mänsklig vävnad. Och ambitionerna är stora i en bransch där utvecklingen går snabbt.

– Huvudmålet på lång sikt är att förkorta organdonationsköerna, sade Daniel Lidberg, försäljningsansvarig på Cellink vid lunchföreläsningen i Bärnstenssalen.

Men att kunna skriva ut fullstora organ är fortfarande något som ligger långt fram i tiden. Tekniken är inte där än. Just nu riktar företaget mot forskningsinstitut och universitet världen över. Forskare kan använda tekniken för att skriva ut vävnader att göra tester på. Bland annat finns en av Cellinks bioprinters redan idag på Umeå universitet.

Läkemedels- och kosmetikaindustrin är också intresserade av tekniken för att kunna testa nya produkter och på så vis få mer relevant data än från en djurmodell. Något som samtidigt minskar lidandet för djuren.

Jim Engström, som är cellbiolog och specialist hos Cellink, tror att det bara kommer dröja några år innan 3D-printad vävnad kommer användas på människor inom vården.

– När det gäller hud och brosk borde det inte dröja så länge. Det är ganska enkel vävnad. Det börjar bli nära kliniska studier, säger han.

Ett exempel på hur tekniken kan komma användas inom relativt kort tid är ”plåster” som består av en patients egna hudceller och som kan appliceras på huden. Men utmaningarna med tekniken är fortfarande många.

– Den största utmaningen är att skriva ut avancerade strukturer och samtidigt hålla cellerna funktionella. Så fort du tar cellerna från en människa har man jättestora utmaningar, säger Jim Engström.

Det finns också etiska hänsyn som måste tas, och Jim Engström är tydlig med att företaget inte försöker ”leka gud” och inte tar några genvägar. Det handlar i dagsläget inte om att printa hela lungor eller hjärtan.

– Det vi vill göra är att vi vill hjälpa forskare att ta nästa steg. Dels i att utveckla läkemedel eller att exempelvis printa hudplåster. Vi gör allt enligt konstens regler. Det är därför det tar tid, säger han.

Bildtext: Daniel Lindberg och Jim Engström från Cellink visade upp en av företagets 3D-skrivare för mänsklig vävnad.