Grattis Britt-Marie Lundmark till vinsten ”Vinn ett aktiebolag”

Innovationslänet Västerbotten- Britt-Maries hjärtefråga utvecklar vården

I maj 2014 kom sjuksköterskan Britt-Marie Lundmark in till Innovationssluss Västerbottens idédag med en egen idé. Tanken gick från ett frö till att vid Alvargalan i Skellefteå den 29 januari tilldelas priset ”vinn ett AB”. Nu ska Britt-Marie Lundmarks smarta idé bli en riktig produkt.

I arbetet på sjukvårdsupplysningen 1177 väcktes tanken till det som skulle bli Britt-Maries idé. När oroliga föräldrar med sjuka småbarn ringer till 1177 får de ofta kontrollfrågan om barnet kissat. Britt-Marie noterade att i många fall kunde det vara svårt för föräldrarna att veta, med anledning av dagens välutvecklade blöjor med stor uppsugningsförmåga. I fall då föräldrar inte kan avgöra om barnet kissat eller ej väljer många att uppsöka sjukvården för att få en korrekt bedömning av barnets tillstånd.

Produkten har ett syfte att minska föräldrars oro kring sina barn hälsa, men också att skapa förutsättningar för en effektivare vård.

–       Tänk så många föräldrar som skulle kunna slippa att sätta sig i en kall bil mitt i natten och åka flera mil till en överfull akutmottagning, säger Britt-Marie Lundmark. Med min idé vill jag bespara fler föräldrar och barn den jobbiga upplevelsen, men också bespara vården onödiga besök.

Tillsammans med Innovationsslussen, Almi, Uminova Innovation och fler växte produkten fram. Efter vinsten av ”Vinn ett AB” är nästa steg för att få ut produkten på marknaden. Med anledning av patentskäl kan Britt-Marie inte vara med detaljerad kring produkten, men ser redan nu potential att vidareutveckla idén till andra produkter på samma tema.

–       Man bär en idé i hjärtat som sedan ockuperar hjärnan, säger Britt-Marie. Det här är verkligen en stor möjlighet för mig- och för vården.

Micaela Löwenhöök
Kommunikatör opinionsbildning
Region Västerbotten