Innovation & Inspirationsdagen 2018

Från idé till produkt eller tjänst som gör nytta i vården  

Hur tar du steget från idé till färdig produkt? Från fikarum till Times Square? Det ville Innovation + svara på, och bjöd tillsammans med sina partners in till workshop, föreläsning och nätverkande på Norrlands Universitetsjukhus. Under dagen fick medverkande bland annat ta del av Sofia Mayans, Erik Schampi och Jenny Åkerbloms erfarenheter av att göra verklighet av sina idéer.

Det bubblar av smarta idéer och innovationslusta bland vårdanställda i Västerbotten. Detta vill Innovation+ ta till vara på, bland annat genom att skapa mötesplatser för innovatörer och organisationer. Måndagen den 16 april anordnades ett sådant event på Nus och som även sändes live över nätet. Dagen innehöll så väl samtal och utställning som workshops och nätverkande.

Bland annat fick vi ta del av tre olika berättelser om innovationsresor – från idé till nytta i vården. Sofia Mayans är VD på företaget Inficure BIO som via diabetesforskning tagit fram ett nytt sätt att testa effekten och säkerheten hos nya substanser för behandling av fibros.

”Att vara vd i ett startup-bolag gör att du får vara med om mycket du aldrig kunde ana att du skulle göra”, berättar Sofia Mayans.

”Det kanske mest oväntade var att jag i samband med kundmöten i USA fick medverka vid ”closing bell ceremony” på Nasdaq-börsen. Att se sitt eget foto på Times Square var surrealistiskt”, fortsätter Mayans.

Sjukskötaren Erik Schampi såg dagligen ett behov av praktiskt sittstöd inom äldrevården, och på fem månader förvandlades en enkel pappersskiss till Schampikudden som tillverkas och säljs av Öviksbaserade Järva healthcare.

”Namngivningen var lite kul. Jag funderade på Bedside-buddy, men det visade sig redan finnas i USA – det är ett revolverhölster som man kan fästa vid sängen”, säger Erik Schampi som istället lånade ut sitt efternamn till produkten.

Med över fyra miljoner fysiska blodprover i sitt lager såg Biobanken i norr ett stort behov av mer effektiv process. När It-bolaget CGI först presenterade hologramteknik var avdelningschefen Jenny Åkerblom lite skeptisk, men hon såg snart styrkan i idén. Med Hololens – augmented reality-glasögon – blir en streckkod till hologram som visar direkt information om provet: vilken status det har, vilken patient och andra relevanta uppgifter.

”Om vi skulle genomföra en manuell inventering skulle det ta en person fem år, på det här viset blir vi oerhört mycket mer effektiva. Vi vill ta det här vidare, och har sökt finansiering.”

Missade du innovation & inspirationsdagen finns alla föreläsningar att se på Youtube och Region Västerbotten https://regionvasterbotten.se/videogallery/inspiration-innovation-entreprenor-fran-ide-till-produkt-pa-5-manader/

Innovation+ är ett samverkansprojekt som bland annat har medel att stödja idébärare att utveckla sin lösning genom coachning, workshops, prototyputveckling, samt affärsrådgivning. Läs mer: www.vll.se/innovation-plus