Innovatören Jan Axelsson vann Venture Cup Nords deltävling

Jan Axelsson, Dicom Port från Umeå vann Venture Cup Nords deltävling Life Science och Teknik i Sundsvall med sin produkt Dicom2usb som avidentifierar patienters röntgenbilder. 

–  Nu är det skarpt läge. Jag har jobbat i forskning och utveckling i många år så nu känns det roligt att få göra något eget. Priset är ett kvitto på att mina idéer håller för marknaden,  säger Jan Axelsson.

Innovatören Jan Axelsson från Umeå  har med hjälp av Innovationssluss Västerbotten och Uminova Innovation fått hjälp att utveckla sin produkt Dicom2usb. Han jobbar som fysiker vid Strålningsfysik vid Norrlands universitetsjukhus i Umeå och hans idé är utvecklat från hans eget behov som forskare.

– Jag började utveckla den på fritiden för två år sedan. Det gick ganska snabbt att få fram en prototyp. Jag tog kontakt med Innovationssluss Västerbotten som hjälpte mig med att få loss utvecklingstid till min idé. Det har betytt jättemycket att få jobba med mitt projekt på arbetstid,  säger Jan Axelsson. 

Avidentifiera bilder
Alla röntgenbilder på patienter är spårbara men utanför sjukvården måste de vara avidentifierade,  då de till exempel används inom läkemedelsforskning eller utbildning. Idag är det ganska besvärligt att avidenfiera bilderna. Det finns många olika leverantörer och inget enhetligt system.

– Tanken att de som är vana att skicka bilder ska kunna göra det snabbt och enkelt med bara ett mus-klick. Läkaren eller forskare väljer vilka undersökningar de vill ha och sedan förs de över på någon minut till ett usb helt avidentifierade. Förr var det något som kunde ta flera timmar att göra, ibland upp till två dagar. Norrlands Universitetssjukhus använder min produkt,  Akademiska sjukhuset  och Karolinska sjukhuset är på gång. Det finns även ett stort intresse från USA. Det här är en världsprodukt.

– Dicom2usb är bara början. Jag har en hel produktfamilj på gång, bland annat ett bildarkiv för radiologiska bilder samt en snabbfil för läkemedelsindustrin, säger Jan Axelsson.

Vinstsumman för deltävlingen i regionalfinalen är 25 000 kronor.

För mer information: 

Jan Axelsson, Dicom Port
072-743 84 35
axelsson.jan@gmail.com

Pressinformation: 

Ingela Hjulfors Berg, kommunikatör, Region Västerbotten
070-231 93 22
ingela.hjulforsberg@regionvasterbotten.se