Så kan ny teknik inspirera till bättre hälsa

Ny teknik öppnar nya möjligheter för fysisk aktivitet. Det menade flera av talarna på konferensen Fysisk aktivitet och hälsa 2018.

Konferensen, som ordnas vartannat år, tar ett brett grepp om fysisk aktivitet och i år var temat digitalisering. Under den två dagar långa konferensen lyftes den senaste kunskapen om hälsa och fysisk aktivitet kopplat till ny teknik.

En av talarna var Ola Fagerström från Microsoft, som pratade om mixed reality, alltså mötet mellan den fysiska och den digitala världen. Det handlar om att lägga till digitala lager till verkligheten. Han menar att vi går mot allt mer personliga datorer, som känner sin användare bättre och bättre.

Ola Fagerström visade Microsofts egna AR-glasögon HoloLens, som har en inbyggd dator för att hantera och projicera hologram. Ett verktyg som enligt Fagerström har många användningsområden, bland annat utbildning av vårdpersonal.

Och att den nya tekniken kommer att kunna öppna möjligheter för fysisk aktivitet är han säker på.

Det är bara att titta på spelvärlden. Tekniken har gjort att du kan få ett helt träningspass utan att du tänker på det. Det kommer vi att se mer av. Vi är bara i början av blandningen av den fysiska och digitala världen, säger han.

En annan talare som fokuserade på spelvärlden var Jan Bidner från Sogeti i Umeå. Hans föreläsning handlade om gamification, eller spelifiering på svenska.  Det handlar om användandet av spelelement i verkligheten och är ett sätt att öka människors motivation och engagemang för att till exempel träna eller att lära sig något nytt.

När vi tänker på spel tänker vi ofta på att vinna, tävla och att få poäng. Men gamification handlar mer om att uppnå saker, att sätta mål och mäta hur det går, säger Jan Bidner.

Som exempel på hur gamification kan öka fysisk aktivitet tog han bland annat ett försök där trappstegen ner till en tunnelbanestation i Stockholm gjordes om till stora pianotangenter som låter när man gick på dem. Ett kul element i vardagen som fick fler att avstå rulltrappan. Experimentet var en del i en reklamfilm som blev viral på nätet. Det finns också en löp-app som får användaren att känna att den är jagad av zombies något som ökar motivationen att springa.

Konferensen Fysisk aktivitet och hälsa 2018 arrangerades av Livsmedicin vid Arbets- och beteendemedicinskt Centrum, Västerbottens läns landsting, Idrottshögskolan vid Umeå Universitet, Nord InC, SENDoc samt Innovation+.