Riksdagsledamoten Elisabeth Rahm Björnsdotter, (M) fick information av Tomas Gustavsson om Innovationsluss Västerbotten.

Elisabeth Björnsdotter Rahm besökte Innovationssluss Västerbotten

– Tänk om Innovationsluss Västerbotten hade funnits på den tiden jag jobbade som Narkos-och IVA-sjuksköterska. Då fick personalen på sin höjd en trisslott om de kommit på en förbättring på sin avdelning, säger Elisabeth Björnsdotter Rahm, (M),  riksdagsledamot från Lycksele som i veckan besökte Innovationssluss Västerbotten.  

Varje vecka är riksdagsledamoten Elisabeth Björnsdotter Rahm på olika företagsbesök i länet och den här veckan hade turen kommit till Innovationsluss Västerbotten.

– Jag är en ambassadör för Västerbotten. Jag vill lyssna av vad som händer i länet för att kunna föra informationen vidare och jag var väldigt nyfiken på att få höra mer om Innovationssluss Västerbotten, säger hon.

Över 200 idéer sedan start

Tomas Gustafsson, projektledare för Innovationsluss Västerbotten, berättade ingående om slussens arbete. Slussen vill inspirera personal i vård och omsorg  i VLL och Umeå och Skellefteå kommun att ta fram nya produkter och tjänster för patienter. Det finns Innovationslussar på flera orter runt omkring i landet men unikt för Västerbotten är att personal även erbjuds en innovationscheck som gör det möjligt för dem att utveckla sin idé med bibehållen lön.  Över 200 idéer har kommit in till Innovationssluss Västerbotten sedan start och av dessa har ett 20-tal kommersialiserats och finns i dag ute på marknaden. Slussen hjälper till att förkorta ledtiderna från idé till marknad.

– Det är verkligen spännande nytt koncept med Innovationsslussar. Det behövs verkligen att personalens idéer tas om hand och får en chans att leva vidare, säger Elisabeth Björnsdotter Rahm.

Text och foto: Ingela Hjulfors Berg