Innovatör Stefan Dannelöv

Stefan Dannelövs finurliga idé är ett ”fågelbad för diskmaskiner” – eller en sköljvattenuppsamlare för diskdesinfektorer, om vi ska var lite mer fackspråkliga.

Stefan är medicintekniskt förvaltare på Västerbottens läns landsting – och har jobbat många år med desinfektion och sterila processer.

– Jag började fundera på hur vi enkelt skulle kunna kontrollera att allt som körts i en diskdesinfektor verkligen är rent. Min lösning blev att mäta att det sista sköljvattnet är lika rent som det vatten vi stoppade in i början, berättar Stefan.

Från 45 min till 15 sek

I dag mäter man hur mycket proteinrester det finns på slumpvis valda instrument.

– Det är en ganska ”okänslig” metod som kan ta upp till 45 minuter, förklarar Stefan. Men det kan t ex finnas kvar blodrester i ”gångjärnet” på en sax – och om just den saxen inte kollas kommer resultatet inte bli korrekt.

Stefan byggde istället något som ser ut som ett fågelbad, som fick namnet Riwac – rinse water collector. Det är en liten halvkilospjäs som enkelt kan beskrivas som en äggkopp och en tratt. Riwacen får åka med i varje diskning och sedan analyseras det sista sköljvattnet som blir kvar i äggkoppen, med den mer noggranna ATP-metoden (adenosintrifosfat).

På bara 15 sekunder ser man då om det sista sköljvattnet var rent. Eftersom det vattnet alldeles nyss har sprutats runt i hela diskdesinfektorn, vet man att allt gods också är rent, om mätningen är godkänd.

– Säkerheten och tidsbesparingen gör att Riwac blir billigare än dagens metod, hävdar Stefan.

Inte utan Innovationsslussen

Stefan hittade information om Innovationsslussen på landstingets intranät. Det är han glad för idag.

– Jag hade varken klarat eller orkat genomföra min idé utan Innovationsslussen. Inte en chans, säger Stefan mycket bestämt.

De hjälpte bl a till med patent, förstudier och kontakten med en mentor på Uminova. Dessutom fick Stefan motsvarande tre månaders lön för att kunna testa och produktutveckla sin Riwac.

Samarbete med 3M

Idag är hans innovation faktiskt så bra att välkända 3M har testat den – i 1 000 processer, i 18 maskiner, i 5 länder. Resultatet var så bra att 3M nu köper in Riwac av Stefan för att komplettera sitt eget utbud.

– Jag har valt att producera min produkt i Västerbotten, berättar Stefan.

– Tyvärr är det en stabil och hållbar produkt i rostfritt stål, så den går inte sönder i första taget. Det är ju inte så bra för försäljningen, lägger han till med ett skratt.

Ny standard ska lyfta

Nu återstår det ganska tidsödande arbetet att också påverka de som sätter regler och standarder på området. Stefan har hållit flera föreläsningar och jobbar aktivt i branschföreningar, både nationellt och internationellt.

– Men det här är saker som tar tid, konstaterar han.

Riwac kan helt klart bidra till att minimera riskerna för infektioner i sjukvården – men har också potential inom t ex läkemedels- och livsmedelsindustri.

Läs mer på www.valimed.se – där det också finns en informativ film Så här funkar en Riwac