Innovationspriset i vård och omsorg i Västerbotten 2014, Karin Klarin

Karin Klarin – vann 2014 års innovationspris i vård och omsorg

– Att vinna årets innovationspris känns som en biljett vidare med min idé och att det blir ett kvitto på att det finns de som tror på den, säger Karin Klarin, operationssjuksköterska från Sävar i Västerbotten som är årets vinnare av Innovationssluss Västerbottens innovationspris med sin innovation Earcover.  Hon tog emot priset på Mötesplats Lycksele 4 juni. 

”Karin Klarin har med stort driv och innovationsförmåga tagit fram produkten Earcover som löser på ett nyskapande sätt ett viktigt behov i vården. Earcover minskar obehag, infektionsrisk och oönskade bieffekter för patienten i samband med operation. Karin Klarin får Innovationspriset i vård och omsorg 2014 av Innovationssluss Västerbotten i konkurrens med fyra andra nominerade innovatörer. ” Så lyder Innovationssluss Västerbottens motivering till att Karin Klarin vann stort på deras facebooktävling i konkurrens med fyra andra innovatörer.

– Min idé löser ett stående problem att klädningen runt örat går mycket fortare, säkrare och mer lättarbetat i samband med operation. Utan innovationssluss Västerbotten och Almi expertis hade jag aldrig kommit så här långt med bara privata, säger Karin Klarin, som arbetar som opertionssjuksköterska på Norrlands universitetssjukhus.

– Min framtid med denna idé är att få ut denna i produktion via ett företag så snart det är möjlig eftersom fler och fler märker av behovet och är intresserade att få prova denna.

Har du fler idéer på lager?

– Ja, men bara i stadiet att de förvaras i min privata hårddisk just nu.

Vilket råd skulle du ge till andra som vill utveckla en innovation?

–  Våga visa upp vad ni har för något och kontrollera vilket behov det finns på marknaden.

Karin Klarin vinner 10 000 kronor att använda till valfri konferens i sin bransch.

Fakta Innovationssluss Västerbotten: Innovationssluss Västerbotten vänder sig till idébärare inom hälsa, vård och omsorg. Anställda inom Västerbottens läns landsting, Umeå kommun eller Skellefteå kommun har möjlighet att få hjälp med att utveckla sin idé till en färdig produkt eller tjänst. Projektet är även en kontaktnod för företag som vill testa sina produkter och underlätta introduktionen av innovationer i vården. Finansiärer till projektet är Region Västerbotten, Vinnova, Tillväxtverket, EU, Västerbottens läns landsting, Umeå kommun och Skellefteå kommun. Läs mer: www.innovationssluss.se

Bild: Karin Klarin fick ta emot innovationspriset i vård och omsorg 2014 av Tomas Gustafsson, projektledare på Innovationssluss Västerbotten. Foto: Patrick Trägårdh

För mer information: 

Karin Klarin, innovatör Earcover, 070-2567816

Tomas Gustafsson, projektledare Innovationssluss Norr,  070-514 66 47, tomas.gustafsson@regionvasterbotten.se

Presskontakt: 

Ingela Hjulfors Berg, kommunikatör, Region Västerbotten, 070-231 93 22, ingela,hjulforsberg@regionvasterbotten.se