Över 400 vårdanställda deltog i inspirationskvällar i Umeå och Skellefteå

Över 400 vårdanställda deltog i Innovationssluss Västerbottens inspirationskvällar i Umeå 10 oktober och Skellefteå 11 oktober tillsammans med äventyrerskan Renata Chlumska.

Tomas Gustafsson, projektledare näringsliv, inledde kvällarna med att berätta om Innovationssluss Västerbotten.

– Vi jobbar med att inhämta idéer från personal i vård, hälsa och omsorg samt med branschglidning. Vård och omsorg är Sveriges största bransch med omkring 660 000 sysselsatta. Alla är högutbildade och är den största tjänstenäringen i Sverige. Därför borde komma fram fler idéer i vården vilket vi hjälper till med att ta fram, berättade Tomas Gustafsson.

Innovationssluss Västerbotten kan ge anställda inom Västerbottens läns landsting, samt anställda inom hälsa, vård och omsorg i Skellefteå och Umeå kommun en möjlighet att utveckla sin idé med ersättning under några veckor. Till dags dato är det omkring 100 idéer som har kommit in till Innovationssluss Västerbotten.

Innovatör som gillar friheten
Pernilla Abrahamsson, projektledare för Innovationssluss Västerbotten,som även själv är innovatör inom vården berättade om sin resa. Hon kom på produkten Surface MD av en slump. Den mäter hjärtljud på ytan istället för via en katetder i hjärtat.

– Friheten att själv få bestämma över min produkt är viktig för mig. Jag minns alla de där luncherna med arbetskompisarna på sjukhuset när vi sa att vi borde komma på en uppfinning och se; här är jag i dag, sa hon.

Äventyrerskan Renata Chlumska avslutade inspirationskvällarna med att ta med publiken på en hissnade resa upp till Mount Everest topp som hon besteg i maj 1999 som första svenska till hennes senaste äventyr att paddla och cykla runt USA, en bedrift som tog henne 14,5 månader.

– Det här inget som jag gjorde i en handvändning. Jag övade mig i flera år innan och blev hela tiden bättre och starkare både fysiskt och mentalt, särskilt den mentala biten är viktigast. Det är den som får dig att nå målet. Allt handlar om att ta ett steg i taget, poängterade hon flera gånger under föredragen.

Första svenskan i rymden
Hennes nästa utmaning, förutom att hon i dag är trebarnsmor, är att hon planerar att bli den första svenskan i rymden. Hon har i dag plats 192 i Virgin Galactics plan som ska ta med resernärerna ut i rymden på en fyratimmarsflygning. 

Om inte det blir av så kan hon ju alltid börja jobba åt Landstinget som en vitsig kvinna i Skelleftepubliken föreslog. Det är nog också en utmaning som heter duga.

Text och bild: Ingela Hjulfors Berg

Se mingelbilder från Skellefteå på vår facebooksidawww.facebook.com/innovationssluss