Jenny Ferry, affärskonsultrådgivare på Innovationssluss Västerbotten berättar för besökare i Glashuet om alla innovationsorganisationer som finns att tillgå i Umeå.

Peppade blivande innovatörer i Glashuset

Våga satsa 2012 är en gemensam satsning av 13 innovationsorganisationer i Umeå med målet att få fler  umebor att starta företag.
– Vi vill uppmärksamma blivande företagare att vi finns, säger Lena Öhlund, B.I.C Factory Umeå.

Tidigare har det upplevts som att potentiella företagare haft svårt att hitta rätt. De som erbjuder hjälp har känts både ansiktslösa och anonyma för många företagare men inte nu längre.
– Det här är ett bra första steg att få hjälp att komma vidare, säger Lena Öhlund, verksamhetsledare på B.I.C Factory  i Umeå som hjälper unga människor att satsa på företagande.

En väg in till rådgivning
Under ett par veckor i april har 13 innovationsorganisationer visat upp sig i Glashuset i Umeå för att sprida kunskapen om sin verksamhet och att de erbjuder gratis rådgivning för de som vill testa sin affärsidé. Deras devis är “Sluta tveka – våga satsa”. De organisationer som deltog var Entreprenörscentrum Västerbotten, Almi Företagspartner, Uminova Innovation, B.I.C Factory, Connect Norr, Design Västerbotten, Krenova, Venture Cup, Innovationssluss Västerbotten, Convoy, Innovationskontor Norr, Uppfinnarföreningen och Ung Företagsamhet.

– Tanken är att vi som erbjuder hjälp ska samverka. Du ska kunna vända dig till vem som helst i innovationssystemet och de ska kunna skicka dig rätt om din idé skulle passa bättre där och erbjuda likvärdig hjälp överallt, säger Maria Olofsson, affärscoach på Uminova Innovation som stöttar blivande entreprenörer och innovatörer inom akademi och näringsliv.

Innovationer i vården
En annan av aktörerna i satsningen är Innovationssluss Västerbotten som hjälper anställda och företag inom vård, hälsa och omsorg att utveckla idéer, tjänster och produkter.

– För oss har det varit mycket givande att få visa upp oss i Glashuset och berätta vad vi gör. Vi fick mycket besök under de dagar vi deltog och det är bara början. Vi kommer satsa på fler event under året, säger Jenny Ferry, affärskonsultrådgivare på Innovationssluss Västerbotten och Entreprenörscentrum Umeå.
– Förverkliga din idé! Våga satsa, du kan lyckas! uppmanar Jenny.

Bilden: Jenny Ferry, affärskonsultrådgivare på Innovationssluss Västerbotten berättar för besökare i Glashuet om alla innovationsorganisationer som finns att tillgå i Umeå.

Text och foto: Sofia Moberg/Ingela Hjulfors Berg