Innovationspriset 2014

Rösta fram årets vinnare i Innovationspriset

Vi är stolta över att få nominera fyra av våra innovatörer till årets innovationspris som delas ut i samband med Mötesplats Lycksele den 4 juni 2014.

Nu behöver vi din hjälp att utse vinnaren och rösta på www.facebook.com/innovationssluss. Läs om innovatörernas idéer som kan göra skillnad i vård och omsorg.

1. Öronskydd för säkrare operationer
Det är idag svårt att uppnå ett operativt sterilt område kring öron. Därför har operationssjuksköterskan Karin Klarin utvecklat EarCover, en slags påse som skärmar bort öron vid operation. EarCover minskar lidandet för patienten, förkortar vårdtider och undviker infektioner som i värsta fall kan leda till att patienten avlider.

2. Avidentifierar röntgenbilder med ett klick
Alla röntgenbilder på patienter är spårbara, men utanför sjukvården måste de vara avidentifierade, exempelvis inom läkemedelsforskning eller utbildning. Idag är det ganska besvärligt att avidenfiera bilderna, men fysikern Jan Axelsson har tagit fram produkten Dicom2usb som gör det snabbt åtgärdat med bara ett mus-klick.

3.Mobil enhet upptäcker rörelsemönster
Rörelsemönster, som annars är svåra att upptäcka i samband med undersökning eller rehabilitering kan synliggöras med Anymo. Det är en mobil enhet som kan användas av ortopeder, fysioterapeuter, neurologer oberoende av lokal. Innovatören är medicinteknikern Ronnie Lundström tillsammans med Helena Grip, Urban Edström, Fredrik Öhberg, Jonas Selling och Ola Gustafsson.

4.Hållbara förändringar vid psykisk ohälsa
Psykisk ohälsa är utbredd i samhället. Det finns många människor som hamnar mellan stolarna i vården och samhället och inte får hjälp.Genom gruppintervention jobbar psykologerna och psykoterapeuterna Lena Wännman och Åsa Söderberg med deltagarens egna mål och möjliggör på kort tid hållbara förändringar.

Rösta på den innovation du tycker är det bästa bidraget innan 1 maj på www.facebook.com/innovationssluss eller http://bit.ly/1g0KM3l