Tårta till kreativa Nöjesfabriken i Skellefteå

Innovationssluss Västerbotten premierade häromveckan Nöjesfabriken i Skellefteå med tårta för deras kreativa arbete med vuxna med funktionshinder. De arbetar med sång, dans, teater och underhållning.

Nöjesfabriken startades som ett heltidsprojekt 2008 i Skellefteå kommun och sedan hösten 2009 är det en permanent daglig verksamhet. Den största vinsten med satsningen är att deltagarna även utvecklats på det personliga planet. Sammanlagt femton personer arbetar som skådespelare och tekniker på Nöjesfabriken samt tre personal på heltid och en på deltid. Studieförbundet Sensus stöttar verksamheten kring drama, dans och teater två dagar i veckan.

Succé för egen föreställning
Genombrottet kom med Schlagershowen på torget under Melodifestivalen 2009. Efter det rasade bokningarna in och de fick åka runt på olika tillställningar för att visa upp sig. Under åren har de haft ett antal olika föreställningar, däribland Grease, Pistvakt, En sagolik julshow, Nöjesfabrikens hyllning till sommaren och SOS.Den föreställning som de känner sig mest stolta över är SOS, en “Fartfylld kärlekshistoria där vardagslivet gör sig påminnt”. Föreställningen lockade 1 200 besökare och blev en succé! SOS var första gången de skrev en helt egen historia med ett eget manus. De valde att ha en personal på scenen för att ge stöd när det behövdes och för att påminna om repliker, vilket har gett fler chansen till utveckling.

Inbjudan till Hedemora
Våren 2011 kom det en inbjudan till Teaterfestival Draken i Hedemora för personer med funktionsnedsättning och där fick de chansen att visa upp SOS-föreställningen på bästa tid en lördagkväll klockan sju. De lovord, de upplevelser och den gruppkänsla de fick i Hedemora är något de lever gott på fortfarande.

Foto: Carina Trygg Bolin

Deltagare på bilden:
Anna Lindström – Skådespelare

Mattias Stenberg – Skådespelare

Jessica Lundström – Skådespelare

Petra Larsson – Skådespelare

Elin Åström – Skådespelare

Andreas Edström Lundmark – Tekniker

Malin Nilsson – Aktivitetsledare/Skådespelare

Kamilla Nilsson – Aktivitetsledare/Skådespelare

David Ahlstöm – Aktivitetsledare/Teknikansvarig

Läs mer om Nöjesfabriken här.