schampi_massa_636x358

Schampi-kudden – en revolutionerande innovation

På endast fem månader har sjuksköterskan Erik Schampi i Umeå lyckats ta fram ett helt nytt hjälpmedel i vården. Det är en ryggstödskudde – Schampi-kudden- för patienter med behov av sittstöd i sängen. Ett behov som nu äntligen får sin lösning.

Schampi-kudden premiärvisas på Leva och fungera-mässan i Göteborg tisdag 16 april. Tack vare gott samarbete mellan Innovationssluss Norr, EntreprenörCentrum Västerbotten och Järven Health Care har Erik Schampis idé blivit verklighet.

– Jag är både stolt och glad över att Schampi-kudden nu finns på marknaden. Det är en enkel grej som jag inte fattar att ingen kläckt tidigare. Det har gått otroligt fort att få den ut på marknaden, säger Erik Schampi, sjuksköterska på Axlagården i Umeå sedan 20 år.

En enkel lösning
I flera år har Erik Schampi irriterat sig över att det inte finns en ryggstödskudde som kan hjälpa hans patienter att sitta vid sängkanten med fötterna på golvet utan att tippa omkull.

– Patienter med svag rygg och svag magmuskulatur har svårt att hålla emot när de ska sitta upp vid sängkanten och tippar ofta baklänges. Personalen hjälper då till att stötta upp dem med kuddar och täcken. Men det är både ohygieniskt och otympligt. Det var då jag fick idén till att göra en ryggstödskudde i skumgummi som sätts emot sängens ena grind, säger Erik Schampi.

Från idé till produkt på fem månader
Han kontaktade Innovationssluss Norr i Umeå som jobbar med att förverkliga idéer i sjukvården och fick hjälp att utveckla sin idé vidare hos EntreprenörCentrum Västerbotten.

– Det var väldigt roligt att få ta del av Erik Schampis idé och jag förstod direkt att det här var en idé som vi kunde hjälpa honom att göra verklighet av,  säger Tomas Gustafsson, projektledare på Innovationssluss Norr.

Därefter tog Erik Schampi kontakt med Järven Health Care i Örnsköldsvik, tillverkare av sjukvårdsprodukter, som nu tillverkar ryggstödskudden.

Från det att Erik Schampi gjorde sina första skisser på stödet i början av december i fjol så finns det nu en mönsterskyddad prototyp fem månader senare. Vilket är unikt kort tid för en vårdprodukt. Schampi-kudden bär dessutom innovatörens namn.

Ökar patientens självkänsla
– Min drivkraft för att göra Schampi-kudden är inte att tjäna pengar utan för att underlätta det dagliga arbetet för vårdpersonal och samtidigt ge patienter ökad värdighet och friskhetskänsla under sin sjukdomstid. Med Schampi-kudden kan de sitta själva med stöd på sängkanten. Det är bra för deras självkänsla när de till exempel träffar doktorn eller anhöriga.

Göran Nordin, vd för Järven Health Care i Örnsköldsvik förstod direkt att Erik Schampis idé var något att satsa på.

– Vi möter innovationer i vården dagligen och Eriks är den smartaste och enklaste lösning jag har sett de senaste 15-20 åren. Det är många som har försökt hitta en lösning på samma problem som han men de har varit mycket dyrare. Schampi- kudden är ett helt nytt koncept. Det finns inget liknande på marknaden. Normalt tar det mellan tre och fyra år att ta fram en produkt men i det här fallet var den så enkel att det gick fort att få fram en prototyp, säger Göran Nordin.

Marknaden för Schampi-kudden är allt från äldrevård, handikappomsorg, rehabilitering och palliativvård.

Premiärvisning av Schampi-kudden sker på Leva och fungera-mässan i Göteborg 16-18 april i Järven Health Cares-monter C01:32 på Svenska mässan.

Fakta Innovationssluss Norr: Innovationssluss Norr arbetar både i Norrbotten och Västerbotten med att hjälpa små och medelstora regionala företag som vill utveckla och anpassa produkter, tjänster eller system för hälsa, vård och omsorg med ingångar till landsting, kommuner och vårdföretag.

Innovationssluss Norr är ett samverkansprojekt mellan Norrbottens läns landsting, Region Västerbotten och Almi Företagspartner Nord AB och delfinansieras av Regionala Utvecklingsfonden. Tillsammans skapar vi förutsättningarna för en fortsatt tillgänglig, säker och effektiv vård.  www.innovationssluss.se

För mer information, kontakta:

Erik Schampi, innovatör
eschampi@ume.se
076-803 57 38

Tomas Gustafsson, projektledare näringsliv,Innovationssluss Norr
tomas.gustafsson@regionvasterbotten.se
070-514 66 47

Göran Nordin,vd, Järven Health Care
Goran.nordin@jarven.se
0660- 22 28 51 , 070-654 78 65

Presskontakt:

Ingela Hjulfors Berg, Kommunikatör,Region Västerbotten
Ingela.hjulforsberg@regionvasterbotten.se
070-231 93 22